Gå til hovedindhold

Hvordan bliver aarhusianerne inddraget?

Historisk er aarhusianerne blevet inddraget i byudviklingen via en lovbestemt offentlig høring og et borgermøde. I dag gør vi mere.

Fremover vil vi vurdere hvert enkelt projekt, så du får flere muligheder for at være med tidligere i udviklingen. Herunder kan du se to konkrete projekter og få et indblik i, hvordan du kan inddrages i byudviklingen.

Vindmøller ved Vosnæs

En udvikler ønsker at opstille tre vindmøller ved Vosnæs. Aarhus Kommune accepterede anmodningen, undersøgte mulighederne og har efterfølgende besluttet at udarbejde et forslag til en lokalplan

Lokalplansprocessen har taget to år, fordi der bl.a. har været en lang borgerinddragelsesproces. Få et indblik i processen på de næste billeder.

Vi startede med et stort borgermøde, men det skabte stor frustration og mange følte, det var svært at komme til orde. Konklusionen blev, at det klassiske borgermøde ikke var den rigtige måde at starte en borgerproces, og vi sadlede om og fokuserede på en-til-en dialog, hvor vi kunne møde aarhusianerne i øjenhøjde fremfor på en scene.

Vi arrangerede busture, hvor interesserede kunne komme med ud og se eksisterende vindmøller.

Vi var på markvandring med de lokale.

Vi åbnede et lokalt bykontor i flere dage, hvor de lokale kunne komme forbi.

På en hjemmeside kunne man finde informationer om projektet og processen samt deltage digitalt.

Vi oprettede en arbejdsgruppe med borgere, borgerforeninger og projektudvikling. Her var det muligt at komme med lokal viden og tilpasningsideer.

Senere oprettede vi en borgerfølgegruppe, hvor medlemmerne fik mulighed for at læse tekniske og faglige dokumenter igennem og komme med input. På den måde kom de med helt ind i maskinrummet.

    Forandringer i Spørring

    I Spørring og omegn er mange lokalplaner i gang på samme tid. Tidligere ville de enkelte planer køre i deres eget forløb, men det øgede fokus på borgerinddragelse gør, at vi tænker planerne sammen og laver en samlet udviklingsplan.

    Spørring har udsigt til en stor forandring de kommende år med dagligvarebutik, solcelleanlæg, boliger, skovrejsning og energipark. Derfor er vi i gang med at udarbejde en samlet udviklingsplan for området. Det gør vi sammen med de lokale borgere.

    Vi vil gerne inddrage alt fra børn og unge til voksne og seniorer. Derfor har vi arrangeret forskellige aktiviteter målrettet forskellige aldersgrupper såsom grusgravsbingo, fotosafari, tegnekonkurrence, landskabs- og byvandringer samt fremtidsværksteder.

    Til fotosafari fik skolebørnene et kamera i hånden og skulle være guider i egen by. Det gav et indblik i byens styrker og svagheder set fra et børneperspektiv.

    Til fremtidsværkstedet lavede deltagerne fremtidsfortællinger af deres lokalområde og placerede fremtidige veje og bygninger på kortet.

    Med gummistøvler på gik vi ture i byen og landskabet for at give et indblik i de strategier, planer og metoder, Aarhus Kommune bruger i planlægningen.

    De lokale kunne komme forbi til en snak om udviklingen og de enkelte lokalplaner i Spørringlaboratoriet.

    På en digital inddragelsesplatform kunne aarhusianerne komme med ideer og forslag til, hvad lokalområdet mangler. I en 3D-bymodel over Spørring kunne man zoome ind på området og læse mere om de enkelte planer.

    Vi opsatte akrylplader i byrummet, hvor man kunne kigge gennem glasset og tegne det, man synes manglede. Efterfølgende kunne man tage et billede af ens tegning og uploade den til en digital inddragelsesplatform.