
P R I N C I P P E R
Vi følger syv principper for borgerinddragelse, der understøtter en god proces og dine muligheder for at deltage i byudviklingen.
Principperne gælder, når vi samarbejder med aarhusianere, erhvervsliv, foreningsliv, fællesråd og andre aktører om at udvikle byrum, lokalsamfund, naturområder og infrastruktur. De gælder i alle former for samarbejde - fra møder og interviews til mails, online debatter og andre former for dialog.
#1 Klart og reelt formål
Vi formulerer klare mål for deltagelsesprocessen inden opstart og beskriver deltagernes rolle og opgave. Vi tydeliggør ejerskabet i organisationen og de strategiske, politiske og faglige rammer for projektet. Vi finder frem til vigtige muligheder og begrænsninger. Vi vægter at inddrage borgere og lokale aktører i de sammenhænge, hvor der er mulighed for reel og meningsfuld deltagelse i udviklings- og beslutningsprocesserne.
#2 Troværdig og ansvarlig praksis
Vi udøver en professionel praksis med integritet og respekt for alle perspektiver. Det gør vi ved at planlægge og udføre deltagelsesprocesser på baggrund af en indledende vurdering og ud fra et klart defineret formål. Vi samler op efter hver aktivitet, så deltagernes inputs og holdninger fremstår tydeligt. Vi anerkender åbent eventuelle interessekonflikter og sikrer troværdig formidling af deltagernes bidrag til politikere, projektleder, udviklere og offentligheden.
#3 Åbne og gennemsigtige deltagelsesprocesser
Vi skaber gennemsigtighed i deltagelsesprocesserne fra start til slut og deler relevante informationer om projektets rammer og tidsplan undervejs. Vi gør deltagelsesmuliggeder tilgængelige for offentligheden og deler opsamlingen efterfølgende med eventuelle dilemmaer eller modstridende interesser. Vi stræber efter at tydeliggøre, hvordan deltagermes input påvirker projekter og beslutninger.
#4 Mangfoldig og repræsentativ deltagelse
Vi arbejder for, at deltagerne afspejler mangfoldigheden i det område, som byudviklingen påvirker. Vi finder vigtige perspektiver ved at kortlægge interessenter og aktører i området, og vi stræber efter at inddrage underrepræsenterede grupper. Vores tilgang er både at lytte til den brede befolkning og inddrage specifikke målgrupper, så dialogen bliver nuanceret og repræsenterer forskellige synspunkter.
#5 Tilgængelige og inkluderende rammer
Vi gør det nemmere for alle at deltage ved at tilpasse rammerne og måden, vi kommunikerer på, så det passer til forskellige behov. Vi arbejder for at fjerne hindringer – uanset om de er fysiske, mentale, sociale, økonomiske eller kulturelle, og bestræber os på at skabe trygge og tilgængelige rammer for alle involverede parter.
#6 En menneskelig og dialogorienteret tilgang
Vi er lydhøre og nærværende, og vores tilgang bunder i værdier som respekt og ligeværd. Vi prioriterer relationer og kendskab til lokalområderne højt og er tilgængelige for dem, vi involverer og samarbejder med. Vi forventer, at alle tager ansvar for at opretholde en konstruktiv dialog og tror på, at en demokratisk samværsform skaber løsninger, der afspejler og tjener fællesskabets interesser.
#7 Kontinuerlig læring og evaluering
Vi prioriterer systematisk evaluering i forbindelse med alle deltagelsesprocesser. Dette betyder, at vi lægger en plan for evaluering inden opstart, og tilpasser planen efter løbende læring og projektets karakter. Vi arbejder med evaluering på flere måder fx indsamling af deltageroplevelser ved aktiviteter, feedback på proces og samarbejde samt løbende og afsluttende dokumentering af læring.