B Y U D V I K L I N G S A B C
Vi ved det godt. Nogle gange kan det være svært at forstå alle de ord, begreber og planer, vi bruger, når vi udvikler Aarhus.
Men bare rolig. Der er hjælp at hente i vores ABC herunder.

A
A-B-C planer og beslutningskompetence
Lokalplansprocessen bliver opdelt i A, B og C-niveauer afhængig af kompleksiteten og behovet for politisk inddragelse. Beslutningskompetencen fordeles forskelligt mellem Byrådet og embedsværket afhængig af processens niveau.
B
Bebyggelsesprocent
Bebyggelsesprocent er en betegnelse for, hvor meget af en grund, der må bebygges. Bebyggelsesprocenten regnes som etagearealet.
Borgermøde
Borgermøder bliver ofte afholdt i forbindelse med en offentlig høring. På et borgermøde bliver borgerne informeret om et projekt og/eller bliver inviteret til at komme med egne input.
BRT
Bus Rapid Transit er en mellemting mellem en bybus og et letbanetog. En BRT kører i egen busbane. BRT er såkaldt højklasset kollektiv trafik. Det betyder, at BRT-busser som udgangspunkt vil have højere komfort og frekvens end almindelige bybusser.
Byplanlægger
Byplanlæggeren er projektleder for lokalplanarbejdet. Det er byplanlæggeren, der har ansvaret for at udarbejde lokalplanen med hjælp af en projektgruppe, som er faglige kolleger fra andre afdelinger.
F
Foretræde
Når en byrådssag henvises til udvalgsbehandling, har borgere, organisationer mfl. mulighed for at søge foretræde for udvalget. Ved foretræde kan man møde politikerne og dele sine holdninger til sagen.
Fællesråd
Et fællesråd er en paraplyorganisation og et talerør for de forskellige lokalområder, borgere og foreninger i Aarhus Kommune. Det er et forum, hvor man drøfter og løser fælles opgaver. Fællesrådene er ofte med i byudviklingsprocesserne.
H
Helhedsplan
En helhedsplan er en vision for et område, der kan beskrive alt fra arkitektur og fysisk omdannelse til tryghed og beboersammensætning. En helhedsplan er ikke juridisk bindende, der skal stadig udarbejdes en lokalplan.
Høringsportal
Aarhus Kommune har en høringsportal, hvor man kan indsende høringssvar, se kommende borgermøder og aktiviteter samt oprette borgerforslag.
Høringssvar
Når en plan er i høring, bliver enten naboer eller alle kommunens borgere inviteret til at komme med kommentarer eller forslag til ændringer. Efter høringsperioden bliver alle indkomne høringssvar samlet, gennemgået og præsenteret for politikerne i byrådet.
K
Kommuneplan
Kommuneplanen er den overordnede plan for, hvor og hvordan Aarhus Kommune skal udvikle sig. Kommuneplanen tager eksempelvis hensyn til eksisterende bebyggelse, natur og grundvand og udpeger, hvor man kan bygge i fremtiden.
Kommuneplantillæg
Hvis en lokalplan ikke passer med kommuneplanen, kan man lave et tillæg til kommuneplanen. Kommuneplantillægget kan f.eks. ændre reglerne for, hvor meget man må bygge på en grund.
L
Lokalplan
En lokalplan fastlægger, hvordan udviklingen skal være i et afgrænset område af kommunen. Lokalplanen er juridisk bindende og kan dække over en eksisterende ejendom, et kommende byggeri eller et større område. Lokalplanen beskriver, hvad området må bruges til, hvad der må bygges, hvad bygningerne skal bruges til, og om der er bevaringsværdige bygninger eller miljøer i lokalplanområdet. Lokalplaner indeholder bebyggelsesregulerende bestemmelser, f.eks. hvor højt der må bygges, bebyggelsesprocent etc.
Lokalplanforslag
Et lokalplanforslag er et forslag til en ny lokalplan. Forslaget skal behandles politisk og i offentlig høring, før der kan vedtages en ny lokalplan.
M
Miljøkonsekvensrapport (VVM)
Når vi planlægger større projekter eller udarbejder en ny lokalplan, skal der i visse tilfælde gennemføres en vurdering af, hvordan planerne påvirker miljøet. Det kaldes en miljøkonsekvensrapport eller VVM-rapport.
Mobilitet
Mobilitet handler om, hvordan mennesker og varer kan bevæge sig rundt. En mobilitetsplan sætter rammer og retning for, hvordan mobiliteten skal udvikle sig, og hvordan forskellige trafikanter skal prioriteres i forhold til hinanden.
MTM
MTM er en forkortelse for Magistraten for Teknik & Miljø, som ofte bruges i både skrift og tale.
N
Notater i lokalplansprocessen
Notater bruges til at kommunikere mellem projektlederen, ledelsen i Teknik og Miljø og politikerne. Notaterne er vigtige for at fastlægge retningen og prioriteringerne i processen.
P
Planstrategien
Planstrategien samler de politiske mål og visioner for, hvordan byen skal udvikle sig. Planstrategien er udgangspunkt for Kommuneplanen, som konkretiserer de politiske strategier til en konkret ramme for, hvordan vi skal udvikle Aarhus Kommune.
R
Rådgiver
En rådgiver er en person eller et firma, der hjælper udviklere med at gennemføre deres byggeprojekter. En rådgiver kan give teknisk og juridisk rådgivning og hjælpe med at sikre, at alt går efter planen.
Rådmand
En rådmand er en politisk leder med ansvar for en af Aarhus kommunens magistratsafdelinger.
S
Stedslæsning
En stedslæsning undersøger, hvad der gør et bestemt sted særligt, og hvilke muligheder der er for at udvikle det. En stedslæsning er et værktøj, som typisk bruges i starten af projektfasen. Stedslæsningen kan se forskellig ud alt efter, hvilket område der undersøges, og hvordan resultaterne skal bruges. Det handler om at samle vigtige pointer og anbefalinger i tekst, kort og diagrammer for at prioritere, hvad der er vigtigst på stedet.
T
Teknisk Udvalg
Teknisk Udvalg består af syv medlemmer fra Aarhus Byråd. Udvalget skal belyse de sager, som Byrådet sender til udvalgsbehandling. Udvalget afgiver en erklæring til Byrådet, som så træffer en endelige beslutning i sagen.
Tilgængelighedsrådet
Tilgængelighedsrådet arbejder for at sikre, at alle borgere har lige adgang til byens faciliteter. Rådet bidrager til, at der er fokus på god tilgængelighed i udviklings- og anlægsprojekter.
U
Udvikler / bygherre / lokalplanrekvirent
Mennesker eller virksomheder, der ønsker at bygge noget nyt i byen og derfor anmoder om en lokalplan for et område.
Udviklingsplan
En udviklingsplan sætter de overordnede fysiske rammer for udviklingen i et område på kommunens egne arealer. En udviklingsplan fastlægger strategier og initiativer, der skal sætte udviklingen i gang.