Deltag i byudviklingsprojekter
Der er løbende gang i forskellige byudviklingsprojekter i Aarhus Kommune. Det kan være en lokalplan for et etagebyggeri, et vedvarende energianlæg eller en helhedsplan for et større lokalområde.
For hvert byudviklingsprojekt afholder vi en række aktiviteter, der har til formål at inddrage naboer, lokale, erhvervsdrivende m.m. Det kan for eksempel være borgermøde, gåtur, nabomøde, arbejdsgruppe eller digital dialog.
Du kan følge med i hvert byudviklingsprojekt og se, hvordan du kan deltage via linket herunder.
Skriv et høringssvar
Et høringssvar er en skriftlig udtalelse, som borgere, organisationer, erhvervsliv eller andre interessenter kan indsende i forbindelse med en offentlig høring af et konkret byudviklingsprojekt. Høringssvarene forelægges for politikerne i Aarhus Byråd før politisk vedtagelse.
Formålet er at sikre, at beslutningstagerne får forskellige perspektiver og kan tage dem med i deres overvejelser. En høringsperiode varer typisk otte uger. Aarhus Kommunes høringsportal er deltag.aarhus.dk og her finder du både aktuelle og tidligere høringer.
Meld dig ind i et fællesråd
Et fællesråd består typisk af en bred vifte af foreninger og sammenslutninger i lokalsamfundet. Byrådet støtter fællesrådet som lokalsamfundets talerør og samarbejdspartner over for Kommunen. I byudviklingsprojekter spiller fællesrådene en central rolle som bindeled mellem lokalsamfundet og Aarhus Kommune.
Du kan melde dig ind i dit lokale fællesråd. Oftest har fællesrådet en hjemmeside eller en Facebook side, hvor du kan kontakte dem.
Opret borgerforslag
Et borgerforslag er forslag og idéer, som du har mulighed for at få behandlet i Byrådet. Hvis et forslag får 1.500 støtter inden for et halvt år, kommer det på et byrådsmøde, hvor Byrådet vil tage stilling til forslaget. Borgerforslag kan stilles og støttes gennem Aarhus Kommunes høringsportal. Du kan stille og støtte et borgerforslag, hvis du er fyldt 15 år.
Søg om foretræde
Et foretræde er et høringsformat, hvor du har fem minutter til at fortælle byrådspolitikkere, hvad du mener om en sag. Sagen skal være sendt til behandling i en af byrådets udvalg forud for den endelige politiske vedtagelse i Byrådet. Udvalgets medlemmer kan stille uddybende spørgsmål, men det er ikke en dialog. Størstedelen af foretræder i Aarhus Kommune sker i sager hos Teknik og Miljø.
Foretrædet foregår på Aarhus Rådhus og bliver tilbudt som en del af udvalgsbehandlingen.
For at få foretræde skal du kontakte Byrådssekretariatet på byraadsservice@ba.aarhus.dk eller ringe på tlf. 89 40 22 50.
Stem til kommunalvalg
Du er med til at bestemme, hvem der skal sidde i Aarhus Byråd de næste fire år, når du stemmer til kommunalvalg. Alle borgere, der er fyldt 18 og med fast bopæl i Aarhus Kommune kan stemme. Din stemme kan påvirke hvilke områder, der skal prioriteres, og hvordan pengene i kommunen skal bruges. Kommunalvalg foregår hvert fjerde år, og datoen er altid den tredje tirsdag i november.
Nysgerrig på mere?

Aarhus skal være en bæredygtig storby
Vi planlægger vores kommune ud fra konceptet, 15-minutters byen. Her ligger alt, hvad du behøver inden for en cykel- eller gåtur på 15 minutter fra dit hjem.

Hvad sker der, hvis nogen vil bygge i dit nabolag?
Hvem og hvad bestemmer egentlig, hvordan et byggeri skal se ud? Bliv klogere på processen her.

Byudviklings ABC
Hvad betyder lokalplaner, kommuneplan og udvikler? Vi har samlet forskellige ord og begreber i en byudviklings ABC.