Gå til hovedindhold

Aarhusianerne strømmede til for at se ’The Dome’

Kulturinteresserede borgere strømmede til, da Aarhus Kommune og ARoS i forlængelse af det officielle rejsegilde åbnede dørene og inviterede på et unikt besøg indenfor i 'The Dome'. Hele 1.407 mennesker nåede at se det imponerende værk, inden dørene blev lukket igen.

 • Læs op

Indhold

  'The Dome, a Skyspace by James Turrell' har rejst sig i det centrale Aarhus, og det er noget, der interesserer aarhusianerne.

  Da Aarhus Kommune og ARoS tirsdag holdt rejsegilde for håndværkerne og efterfølgende åbnede portene for byens borgere, så de kunne få et unikt indblik i byens kommende vartegn, kom tælleapparatet på overarbejde.

  Køen for at komme ind og se den majestætiske kuppel, der er kronen på ARoS-udvidelsen The Next Level, gik fra byggepladsen foran ARoS, ud på Frederiks Allé, rundt om Musikhusparken og ned mod Musikhuset. Allerede en halv time før den officielle åbning tirsdag den 26. klokken 15.30, begyndte køen at tage form.

  - Vi inviterede aarhusianerne indenfor, og man må sige, at de tog imod invitationen. Det var fantastisk at se så mange kulturinteresserede borgere i dag, og jeg er glad for, at vi kunne give dem muligheden for at se den imponerende kuppel indefra, inden den officielle åbning i 2025, siger rådmand for Kultur og Borgerservice i Aarhus Kommune, Mahad Yussuf.

  1.407 mennesker nåede igennem tælleapparatet tirsdag eftermiddag.

  Ekstraordinær oplevelse
  'The Dome' består af 30 enorme glasfiberskaller. De er hver især 21 meter lange, vejer 1.100 kilo og er skabt af EM Fiberglas. Schmidt Hammer Lassen er arkitekt og totalrådgiver på projektet, der føres ud i livet af entreprenør-virksomheden Aarsleff. Aarhus Kommune er bygherre.
  - Interessen for at komme ind og fornemme proportionerne og storheden i James Turrells skyspace vidner om ægte forventningsglæde til det endelige værk. Det er spændende, at den ekstraordinære oplevelse af 'The Dome' fra 2025 vil kunne opleves på ARoS i hjertet af Aarhus, siger Rebecca Matthews, museumsdirektør på ARoS.

  Samme positive toner lyder fra Aarsleff, der står for byggeriet.

  - En indfødt aarhusianer som mig ved, hvilket fantastisk aftryk ARoS har sat på byen. Derfor er jeg ekstra glad for, at Aarsleff har fået lov til at bidrage til udvidelsen. Det er også helt i tråd med begyndelsen for godt 20 år siden, hvor vi var med til at grave de første huller til dét, der skulle blive ét af Nordeuropas flotteste kunstmuseer. Så stor tak til vores samarbejdspartnere herfra, siger administrerende direktør Jesper Kristian Jacobsen.
  På sigt skal glasfiberskallerne overstrøs med 40 centimeter beton samt jord, og efterfølgende skal kunstneren James Turrell færdiggøre værket med sine karakteristiske lysinstallationer indvendigt i kuplen.

  - Det er en stor ære at være arkitekt på dette banebrydende unikke projekt. Samarbejdet med James Turrell har været en inspirerende rejse, hvor vi sammen har skabt konstruktioner, der ikke tidligere er set i Danmark eller i verden i så stor skala. At arbejde udenfor standardløsninger har udfordret os på en helt særlig måde og krævet dedikation og samarbejde fra alle involverede parter. Jeg er stolt over dét, som vi indtil nu har opnået sammen med vores rådgiverteam med COWI og entreprenørteamet fra Aarsleff. Og ikke mindst hvorledes Aarhus Kommune og ARoS forbilledligt har gennemført en visionær og anderledes proces, siger partner i Schmidt Hammer Lassen, Morten Schmidt.

  De mange, der har fået 'The Dome' til at ske, blev hyldet ved at stort rejsegilde, inden dørene blev åbnet for borgerne.

  Galleri tager form
  I den kommende tid vil arbejdet med armering og sprøjtebeton foregå på 'The Dome', mens resten af The Next Level også skyder op med hastige skridt. Inden længe vil rammen til et underjordisk udstillingsgalleri på 1.000 kvadratmeter således være færdiggjort.

  Når åbningen af The Next Level alligevel først ventes at ske i 2025, skyldes det, at man først skal være færdig med byggearbejdet på pladsen. Herefter skal ARoS, Schmidt Hammer Lassen og James Turrell i gang med at gøre projektet færdigt indvendigt.

  The Next Level er støttet af Salling Fondene, Ny Carlsbergfondet, Aarhus Kommune, ARoS og en anonym privat donator.

  Sidst opdateret: 10. oktober 2023