Gå til hovedindhold

Værktøjskasse

Her finder du et overblik over de metoder, vi anvender, når vi inddrager aarhusianerne i byens udvikling - fra borgermøder og workshops til lokale aktiviteter og digitale løsninger.

Ekskursioner

Vi tager på ture med borgere og interessenter for at skabe fælles inspiration og indsigt i et projekt. Det kan være besøg til sammenlignelige projekter som vindmølleparker, skoler, mobilitetssystemer eller byområder, der kan belyse forskellige aspekter af det aktuelle projekt.

Digitale input

Vi inviterer aarhusianerne til at bidrage med deres viden, input og ideer via digitale platforme, som er tilgængelige fra mobil, tablet eller computer.

Arbejdsgrupper

En mindre gruppe borgere arbejder aktivt med at udvikle og komme med konkrete anbefalinger til udformning og tilpasning af et projekt.

Gåture

Vi inviterer borgere med på mark- eller byvandringer i projektområdet med fokus på dialog og videndeling. Den fysiske tilstedeværelse giver en anden forståelse af området og dets potentialer.

Deltagerobservation

Sammen med fagpersoner afprøver vi selv forhold fra et aktuelt borgerperspektiv. Det kan være et børneperspektiv, tilgængelighedsperspektiv eller lignende. Metoden giver førstehåndsoplevelser, der kvalificerer projektet.

Kaffemøder

Borgergrupper eller foreninger kan invitere os til en uformel samtale på deres hjemmebane over en kop kaffe, under en aktivitet eller med et kort oplæg. Det skaber en mere afslappet ramme for dialog og videndeling.

Vi stiller os ud i lokalområdet for at gøre os tilgængelige - en åben invitation til dialog med borgere på gaden. Det kan være foran det lokale supermarked, til den lokale byfest eller på en skole. ​

Voxpop og interview

Vi møder borgerne i lokalområdet til korte samtaler eller inviterer til strukturerede interviews for at indsamle specifik viden relateret til byudviklingsprojekter.

Bykontor

Vi etablerer et midlertidigt "pop up"-kontor i lokalområdet, hvor borgere kan møde projektmedarbejdere, og få information om det aktuelle projekt. Kontoret kan være åbent en enkelt eftermiddag eller over en længere periode.

Cultural probe

Gennem kreative formater og små opgaver indsamler vi viden fra borgere, der typisk ikke deltager i traditionelle inddragelsesaktiviteter som borgermøder. Disse metoder giver stemme til flere forskellige befolkningsgrupper.

Nabomøde

Vi tilbyder særlige møder for de nærmeste naboer til et projekt, da de ofte er mest direkte berørt af byudviklingsprojekter. Formålet er at tage særligt hånd om deres perspektiver og bekymringer.

Borgermøde

Vi inviterer bredt til et møde om et konkret projekt – ofte med oplæg og faciliteret spørgerunde. Denne type møde afholdes ofte, men ikke udelukkende, i forbindelse med formelle høringer. Et borgermøde kan også have karakter af at være orienterende eller mere dialogbaseret afhængig af formålet.

Borgerting

En repræsentativt sammensat gruppe borgere udvælges til at diskutere et emne gennem en række møder. Deltagerne modtager faglig viden om emnet og afslutter processen med at levere konkrete anbefalinger.

Sådan planlægger vi inddragelsen

Det er forskelligt, hvordan vi inddrager dig i byens udvikling. Men vi følger den samme model, når vi planlægger, hvordan du skal inddrages.

Se procesmodellen

7 principper for god borgerinddragelse

Principperne er vores garanti for, at du har god mulighed for at deltage i debatten om udviklingen af Aarhus.

Læs principperne

Aarhus skal være en bæredygtig storby

Vi planlægger vores kommune ud fra konceptet, 15-minutters byen. Her ligger alt, hvad du behøver inden for en cykel- eller gåtur på 15 minutter fra dit hjem.

Læs mere om konceptet